Sta su to spam linkovi i kako uticu na rangiranje sajta?

Većina SEO strucnjaka i onih koji to nisu ali se bave marketingom misle da ako Google putem Google Search Console ne pošalje poruku da nešto nije u redu, verovatno možemo nastaviti u skladu s našim najboljim SEO praksama, ili drugim rečima, načinom na koji mislimo da je ispravno izvršiti naše offsite kampanje. Ali postoje načini pomocu kojih bi vaša web stranica mogla trpeti i postati žrtva ovakvog razmisljanja, ne manuelnim penalom, već preko samog gospodina Algoritma. A to se posebno podrazumeva za super konkurentne niše kao što su internet kockanje, e-trgovina ili zdravstvo, gde se lako možete istaci (i to ne mislim na pozitivan način) zbog stalnih negativnih SEO napada.

Kad počnete raditi u nekoj od super kompetitivnih industrija, takođe se morate pripremiti za ogromne količine spamma. Budući da je yours trully white hat SEO, i dolazi iz jedne od najvećih white hat agencija na svetu, na ovo nisam bila spremna, niti sam imala taj luksuz da to vidim ranije.

Dobra, loša i ružna strana interneta

S brojnim spam web sajtovima, internet pretrazivacima, stranicama prevara, galerijama slika i tako dalje, popis postaje beskrajan. Svako sa sličnim iskustvom verojatno može potvrditi da će prvi susret s nečim ovakvim verovatno rezultovati jakim bolovima u stomaku.

U svakom slučaju, radeći kao SEO za jednu od najkompetitivnijih nisa na svetu, imala sam posla s više stotina hiljada spammy backlinkova, tačnije miliona backlinkova u isto vreme i LinkResearchTools bio je jedini logičan izbor za automatizaciju postupka čišćenja backlink profila i proveru svih individualnih  backlinkova. Ne samo zato što je jedini na tržištu, već zato što svoje backlinkove možete ocenjivati ​​i filtrirati i tako ubrzati postupak pravljenja disavow fajla.

*Ukoliko se do sada niste susretali sa disavow fajlom to je jednostavni tekst fajl u kome se nalaze izlistani domeni svih backlinkova koje zelite da Google zanemari i ne uzme u obzir u kalkulaciji za rangiranje vašeg sajta.

Da, Google zaista može prepoznati jedan deo svih neželjenih backlinkova koje websajt redovno dobija. Pogotovo ako sajt postoji već duže vreme, smatra se normalnim da ima svoj udeo spammy backlinkova čak i s najčudnijih mesta, I UGLAVNOM, oko toga ne bi trebali da se brinemo … Osim, kao što je John Mueller rekao u Google Hangouts, ukoliko ovo nije nešto što su prethodni SEO-i radili kao redovnu aktivnost ili je posledica negativnih SEO kampanja.

Pa ako ćemo verovati staroj izreci da je bolje spreciti nego leciti, pretpostavljam da je najbolje da zasucemo rukave i počnemo da pravimo disavow fajl!

Tokom iste sesije, takođe kaže da bi za normalan web sajt linkovi koji se nalaze u Google Search Console-i bili dovoljni za disavow fajl. Želela bih samo naglasiti onaj deo za normalne web stranice, jer postoje industrije koje idu daleko iznad i izvan normalnog dela.

Ali ako bi nam alat mogao pomoći da pronađemo sve potencijalno opasne backlinkove, proverimo ih i sortiramo sve te i otkrijemo opasan spam, pogotovo ako radimo na velikom web sajtu koji postoji već dugo, svakako bih savetovala upotrebu LRT-a za ove svrhe.

Pa krenimo s našom backlink analizom!

Postoji više načina za proveru backlinkova i pripreme disavow fajla, a naravno i za brojne načine filtriranja spama.

Mozemo započeti s proverom backlinkova prema riziku (DTOX), i prvo proći one s visokim rizikom, a zatim analizirati backlinkove sa natprosecnim rizikom.
Možete početi proveravati prema anchor tekstu, šta god za vas ima više smisla.
Takođe, prvo možete pokušati proveriti one sa 0 trust i 0 power signalima.
Ako znate motive konkurenta, mogli biste takođe započeti proveru backlinkova po stranici.
Možete i odvojiti i filtrirati po slajsevima.

Ali ne zaboravite da izuzmete domene koji se već nalaze u disavow fajlu tako što ćete uploadovati disavow fajl prilikom pokretanja DTOX-a. Ako već niste, predlažem da to prvo uradite. Idealno bi bilo uključiti i linkove koji su ispali iz indexa kao, arhivirane linkove, kao i nofollow linkove.

A sada da objasnimo i koji su to tipovi backlinkova kojih biste se trebali rešiti, i dok prolazimo kroz postupak, naučićemo da prepoznamo šta je loš backlink i kako ih ukloniti kako bismo stekli više autoriteta za svoj domen.

Spam komentari

Uobičajeni oblik spam backlinkova u obliku komentara je nešto sa čim ćete se puno sretati. Na različitim jezicima čak. Svahili nije isključen.

I naravno, tu su i automatizovani spam komentari, doslovno svuda. Verujem da Google stvarno može filtrirati ovu vrstu botova za komentare, ali svejedno i ovo treba proveriti i staviti sve ove backlinkove u disavow fajl.

Blogspots, Tumblrs i drugi backlinks sa Web 2.0

Linkovi koji dolaze sa WordPress, Blogspot ili Tumblr domena obično se koriste za pojačavanje autoriteta domena i imaju praktičnu svrhu prilikom kreiranja autoriteta za razne vrste sajtova. Ipak, naprotiv globalnom uverenju da su bezopasni, potencijalno bi se mogli pokazati vrlo opasnim za vaš web sajt. A njih definitivno dobijamo puno!

Backlinkovi iz slika

Za otkrivanje ovih backlinkova obično je potrebno:

  • Pogledati kod
  • Imati na umu da vrlo verovatno postoji više linkova u slikama

Backlinkovi iz spam pretraživača

Postoji više vrsta spam pretraživača koji izgledaju poput direktorijuma iz 90-ih i prisutni su već dugo. Po pravilu nemaju HTTPS protokol i njihov anchor tekst često uključuje brojeve. Neki uobičajeni primjeri:

http://www.web-search.ca/the_worlds_most_visited_web_pages
http://www.theglobe.sg/the_worlds_most_visited_web_pages_56.html

Sa svim vrstama country level domenima … Anchor tekst često uključuje broj sličan brojevima unosa u uobičajenim direktorijumima.

E sada, direktorijumi su sasvim drugačija priča, ali srećom to je jedina vrsta neželjenih backlinkova koju retko dobijam u ovoj industriji, pa ćemo se njima neki drugi put baviti.

Mislim da je Google generalno u stanju dobro razvrstati ove backlinkove, ali ne škodi ih dodati u disavow fajl.

Umesto zaključka

Ovo nije sve sa čim se redovno susrećem i pretpostavljam da svaka industrija ima svoje negativne specifičnosti vezano za spam, pa je najbolji savet koji bih mogla da dam da je potrebno redovno analizirati svoj backlink profil i otkriti koji su najčešći tipovi spama u vašem.

Postoje i neke druge vrste negativnih SEO strategija koje uključuju linkove, ali ne moraju nužno koristiti spam. To takođe može naštetiti vašem sajtu, tako da morate pripaziti čak i na one linkove za koje se čini da su s relativno normalnih domena, ali imaju nepovezan anchor tekst , jer je ravnoteža važna, a ako je ona negativna, ukupan uticaj na vaš sajt može biti loš.

Pa evo izvolite. Neke od najvažnijih vrsta spama upravo su izlistane. Srećno sa analizom backlinkova! 🙂

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *